Blog Posts

Curiozități despre reflexoterapie/Știați că…?

Reflexoterapia, tehnica care în vedere stimularea punctelor de la picioare, mâini, nas sau urechi, numite zone reflexe, ne oferă multe surprize. De exemplu, aplicarea reflexoterapiei la nivelul piciorului este foarte benefică pentru sănătate și reușește să atenueze simptomele diferitelor afecțiuni. Așadar, știați că…?

Primul doctor care a realizat un tratat modern despre această tehnică a fost William Fitzgerald, care, în secolul trecut, a scris despre toate caracteristicile acesteia. Dintre concluziile sale, se remarcă următoarele aspecte:

– Piciorul are 7200 de terminații nervoase legate de toate zonele și organele corpului nostru.

– Este necesar să se efectueze mai multe ședințe de reflexoterapie, care durează între 45 și 60 de minute, pentru a atenua simptomele diferitelor boli.

– Specialistul în reflexoterapie trebuie să fie la curent cu istoricul medical al pacientului pentru a ști dacă este posibil sau nu să efectueze masajul.

Reflexoterapia a apărut în Egiptul Antic. Deși astăzi credem că își are originea în China, există deja destule dovezi arheologice care atestă că civilizația egipteană cunoștea această tehnică.

Studiile despre activitatea cerebrală în timpul unei sesiuni de reflexoterapie confirmă existența unui schimb de energie între specialistul în reflexoterapie și pacient.

Această tehnică are efect analgezic. Mulți oameni tratați de diverse dureri au confirmat utilitatea acesteia în calmarea durerii cauzate de diverse afecțiuni și chiar au susținut de-a lungul timpului că are efect anxiolitic.

Este o modalitate adecvată de prevenire a bolilor. Durerea simțită la picior poate oferi indicii, în prealabil, despre faptul că alte organe ale corpului au fost afectate. Aplicarea acestei tehnici este esențială pentru obținerea celor mai bune rezultate. Cu toate acestea, vizita la medic este obligatorie pentru a primi un diagnostic și a începe tratamentul corespunzător, dacă este necesar.

Reflexoterapia ajută la combaterea insomniei. Începerea unei scurte sesiuni înainte de somn vă ajută să stimulați cu succes diferitele părți ale corpului și să obțineți un efect relaxant mai mult decât adecvat. Este important ca acest masaj să se desfășoare într-un mediu adecvat și liniștit. Utilizarea uleiurilor esențiale și relaxante va contribui la creșterea efectului.

Este de mare ajutor în recuperarea după o operație chirurgicală. Accelerează procesul de vindecare și ajută la îmbunătățirea mai rapidă a stării de sănătate.

Presopunctura este la fel de eficientă ca și acupunctura. Deși această ultimă tehnică constă în folosirea acelor în punctele cheie, utilizarea degetelor permite exercitarea unor niveluri diferite de presiune și rezolvarea problemei mai rapid și mai eficient.

După cum am subliniat mai sus, picioarele noastre sunt legate de toate zonele și organele corpului prin intermediul celor 7200 de terminații nervoase. Bineînțeles, în funcție de zona piciorului unde se aplică reflexoterapia, stimulii vor fi direcționați către organul sau o anumită zonă a corpului prin intermediul canalelor energetice.

Reflexoterapia la nivelul piciorului este un remediu excelent pentru ameliorarea posibilelor tulburări urinare. De fapt, există un punct reflex pentru rinichiul stâng în talpa piciorului stâng și un alt punct reflex pentru rinichiul drept în talpa piciorului drept.

Cu ajutorul unei metode de presopunctură în zona reflexă are loc reactivarea echilibrului în interiorul acestor organe. Reflexoterapia la nivelul piciorului este o tehnică terapeutică care stimulează punctele picioarelor prin presopunctură în zonele reflexe ale corpului care se află la picioare și care produc efecte specifice în alte părți ale corpului.

Prin această tehnică încercăm să refacem starea normală de sănătate a corpului. În plus, dacă se lucrează asupra zonei vezicii urinare și a glandelor suprarenale va scădea tensiunea, astfel încât organismul să poată elimina diferite blocaje prin contracții musculare normale.

Reflexoterapia nu este benefică doar pentru tulburări urinare, ci și pentru modificări psihosomatice, tulburări motorii, probleme digestive, disfuncții metabolice și hormonale, traumatisme, leziuni și contuzii, afecțiuni imunologice, boli cardiovasculare, dureri cronice, deficiențe respiratorii, afecțiuni cronice la vârstnici și chiar probleme de vedere, auz, gust, miros și atingere etc.

Acest tip de terapie este ideal pentru persoane de orice vârstă, inclusiv pentru nou-născuți.

Această tehnică are numeroase beneficii: relaxare, ameliorarea stresului, activarea circulației sanguine, eliminarea toxinelor și îmbunătățirea calității somnului.

Există mai multe tipuri de reflexoterapii moderne. Aceste clasificări se utilizează pentru a indica zonele microreflexe care se vor trata:

– reflexoterapia la nivelul piciorului (zone microreflexe pentru toate organele corpului localizate la picioare);

– reflexoterapia la nivelul mâinilor. Presopunctura, combinată cu presiuni de o anumită intensitate, este esențială pentru a ameliora cu ușurință simptomele oricărei boli. Este indicat să se știe în prealabil punctele pentru a stimula anumite puncte. În plus, întotdeauna trebuie apelat la ajutorul unui profesionist.

– reflexoterapia la nivelul scalpului;

– reflexoterapia facială (zone microreflexe pentru anumite glande) etc.

Bucurați-vă de sănătate! Profitați de avantajele minunate ale reflexoterapiei!

Read More

Stiați că puteți îmbătrâni frumos?

Stiați că puteți îmbătrâni frumos?

Viața este atât de frumoasă, încât am vrea să ne bucurăm de tinerețe fără bătrânețe. Din păcate, acest lucru nu este posibil. Timpul zboară și odată cu zborul lui se duc și anii noștri. Nici nu ne dăm seama când din tineri ne trezim bătrâni.

Fiecare vârstă are frumusețea și atuurile ei, este adevărat. Dar odată cu înaintarea în vârstă, încep să apară și problemele de sănătate. Bolile reumatice sunt cele care afectează un număr mare de persoane. Sunt bolile care reprezintă una dintre cele mai mari cauze ale incapacității de muncă. Totodată sunt cele care cresc costurile privind îngrijirile medicale. Din momentul în care apar, scade calitatea vieții. Cu toate acestea, puteți îmbătrâni frumos. Cum? Cu ajutorul gimnasticii medicale.

Aceasta joacă un rol important în afecțiunile reumatice. Dar, înainte de a face gimnastică medicală, cel mai bine este să-i faceți o vizită medicului reumatolog pentru a vă pune un diagnostic clar cu privire la boala de care suferiți.

Există un număr semnificativ de afecțiuni reumatologice care implică predominant inflamația articulațiilor sau a țesuturilor moi ale corpului. Dacă este necontrolată, această inflamație are efecte numeroase și cuprinzătoare. Poate afecta starea articulațiilor și reduce mișcările datorate durerii, umflăturilor sau, în unele cazuri, deformări articulare. De asemenea, poate reduce flexibilitatea pielii și a țesuturilor moi și poate avea efecte sistemice cum ar fi oboseala excesivă, lipsa somnului și rigiditatea articulațiilor, în special dimineața, precum și problemele de digestie.

Tratamentul clasic pentru afecțiunile reumatologice este reprezentat de medicamente antiinflamatoare, însă pe lângă acestea, terapia prin mișcare este o soluție excepțională pentru ameliorarea disconfortului provocat de acestea. Intenția este de a activa articulațiile pentru a relaxa mușchii și tendoanele fără a le supraîncărca și pentru a vă asigura că vă puteți mișca cât mai mult posibil.

Din nefericire, bolile reumatice nu pot fi tratate definitiv, pot fi doar ameliorate, astfel încât să puteți îmbătrâni frumos. Din acest motiv, după cum precizat, cea mai bună metodă pentru încetinirea bolilor reumatice o reprezintă asocierea tratamentului clasic cu gimnastica medicală.

Este binecunoscut faptul că activitatea fizică joacă un rol esențial în cadrul unei veți sănătoase. Aceasta este contribuie la redobândirea capacității de mișcare a celor care suferă de afecțiuni precum sunt cele reumatice.

Kinetoterapia (gimnastica medicală) presupune un ansamblu de exerciții care au drept scop îmbunătățirea mobilității. Terapia prin mișcare este benefică multor categorii de persoane pentru ca acestea să-și amelioreze și să-și depășească incapacitatea motorie.

De asemenea, gimnastica medicală are ca țel înlăturarea durerii provocate de durerile de la nivelul mușchilor și articulaților.

Deși gimnastica medicală are un rol extrem de important în recuperarea persoanelor care suferă de o boală reumatică cum este, de exemplu, poliartrita reumatoidă, de multe ori nu i se acordă importanța cuvenită terapiei prin mișcare.

Însă, când un specialist în reumatologie pune un astfel de diagnostic, cea mai bună cale de recuperare este prin intermediul mișcării, deoarece mișcarea are capacitatea de a reda mobilitatea.

De asemenea, aceasta contribuie la tonifierea mușchilor din jurul articulației bolnave, ceea ce conduce la reducerea presiunii aplicate pe aceasta. Odată redusă presiunea vă veți putea mișca mult mai bine și vă veți putea bucura de frumusețea vieții. Prin urmare, nu evitați mișcarea, căci aceasta vă poate ajuta să îmbătrâniți frumos. Însă rețineți, mișcarea de zi cu zi nu este tot una cu gimnastica medicală. Aceasta trebuie făcută sub îndrumarea strică a unor specialiști în kinetoterapie.

Așadar, fie că sunteți diagnosticați cu osteoporoza, spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă, lupus eritematos, spondiloze, artroze ale membrelor, gonartroză și coxartroză, guta, afecțiuni inflamatorii, tendinite, burșite, sindromul de tunel carpian etc., profitați de avantajele terapiei prin mișcare pentru a putea îmbătrâni așa cum vă doriți, adică frumos.

Nu aveți cum să evitați bătrânețea, dar vă puteți strădui în fiecare clipă să o trăiți într-un mod cât de se poate de plăcut. Uitați de durere apelând la gimnastică medicală. Mișcați-vă în voie ori de câte este nevoie. Kinetoterapia este soluția perfectă la îndemâna oricui pentru o viață minunată în mișcare.

Read More

Ventuzele ca tratament în acupunctură

Aplicarea de ventuze este o parte a acupuncturii, dar poate fi asociată şi cu masajul sau folosită ca unică terapie.

Terapia cu ventuze are origini străvechi atât în China (de cel puţin 2200 de ani), cât şi în Egipt, Grecia (însemnări de 3500 de ani), Turcia, Europa (în Londra sec.18 era folosită de către chirurgi şi popor). Există scrieri ce atestă folosirea ventuzelor atât pentru afecţiuni acute cât şi cronice (contracturi musculare, răceală, dureri reumatismale, afecţiuni ale organelor interne, stagnarea limfei şi a sângelui).

În vechime ventuzele se foloseau şi pe muşcături de şarpe şi plagi infectate pentru drenarea veninului, respectiv a sângelui şi puroiului. În ziua de azi aceste situaţii sunt rezolvate de chirurgie şi medicina de urgenţă.

Beneficiile aplicării de ventuze:

-relaxează, scade contractura musculară

-scade durerea

-stimulează circulaţia sângelui, limfei

-stimuleză punctele de acupunctură pe care sunt aplicate ventuzele, crescând efectul aplicării de ace

-crează o mică inflamaţie locală superficială, ceea ce grăbeşte vindecarea prin creşterea aportului de sânge ce poartă oxigen, celule şi substanţe antiinflamatorii şi de reparare a ţesuturilor

-îmbunătăţeşte aspectul pielii prin creşterea circulaţiei locale

-tratează multiple afecţiuni acute şi cronice (sindromul de tunel carpian, afecţiuni reumatismale, respiratorii, digestive, post-traumatice şi altele)

Ventuzele pot fi confecţionate din diverse materiale: sticlă, bambus (folosite tradiţional la chinezi, mai rar în perioada modernă), cauciuc. Se crează un vid în interiorul ventuzei (prin diferite procedee) şi aceasta se aplică rapid pe piele, vidul din interior făcând ventuza să se lipească.

În acupunctură ventuzele se pot aplica peste un ac deja introdus în piele, sau în alte zone ale corpului. Se pot folosi una sau mai multe ventuze.

În cazurile în care staza sângelui este foarte mare se poate face şi sângerare sub ventuză.

Dacă o suprafaţă mai mare a corpului necesită aplicare de ventuze, se poate prefera masajul cu ventuza în anumite situaţii, prin aplicarea de ulei de masaj sau cremă şi deplasarea ventuzei de-a lungul zonei respective.

Ventuzele se menţin pe corp un timp variabil, între câteva minute şi aproximativ 20 de minute, după caz.

 Sub ventuză poate apărea o înroşire a pielii până la echimoză (vânătaie) care e cu atât mai intens colorată cu cât stagnarea sângelui este mai mare local. Aplicarea de ventuze nu doare, nici urmele temporare ale acestora, care dispar complet în câteva zile, maxim 2 săptămâni. Această procedură se face cu acordul pacientului.

Nu se recomandă aplicarea de ventuze:

-la femeile însărcinate nicăieri pe abdomen sau în zona inferioară a spatelui în lunile mari de sarcină

-pe leziunile deschise ale pielii (răni deschise, arsuri etc.)

-la pacienţii cu tratament anticoagulant (la aceştia nu se face sângerare)

Multiple studii au evidenţiat eficienţa terapiei cu ventuze.

Un studiu efectuat pe pacienţi cu sindrom de tunel carpian trataţi cu ventuze („Cupping Therapy Alleviates Carpal Tunnel Syndrome Pain”, 2009) a arătat o descreştere semnificativă a durerii dată de sindromul de tunel carpian şi a altor simptome.

O meta-analiză („An Updated Revew of the Efficacy of Cupping Therapy”, Huijuan Cao, 2012) întreprinsă pe 135 de studii clinice randomizate între 1992-2010 a arătat eficienţa terapiei cu ventuze pentru tratamentul pacienţilor cu herpes zoster, paralizie facială, acnee şi spondiloză cervicală.

Aplicarea de ventuze este o procedură simplă şi eficientă, utilă ca parte a acupuncturii în tratamentul a numeroase afecţiuni.

Pentru programări la acupunctură:

telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu,

Read More

MASA DE INVERSIE – BENEFICII

Imbunatateste circulatia sangelui- pentru foarte multe persoane, circulatia de la nivelul mainilor, picioarelor si a zonei abdominale, este deficitara, in urma unui efect al dificultatii cu care sangele invinge gravitatia pentru a realiza circuitul invers prin care ajunge din nou la inima. Acest lucru, creeaza mase de sange care stagneaza la nivelul venelor din extremitatile corpului, ajungand la o slaba alimentare cu nutrienti si oxigenare a tesuturilor si organelor din aceste parti. Prin postura de inversie, gravitatea isi schimba sensul in care actioneaza asupra maselor de sange, ceea ce duce la eliberarea sangelui stagnant din zonele periferice si reimprospatarea tesuturilor si organelor cu sange curat, bogat in oxigen si nutrienti.

Imbunatateste  fuctionalitatea inimii- in timpul inversiei, gravitatia ajuta sangele din zonele periferice sa se intoarca la inima, deci inima nu mai este nevoita sa pompeze sangele cu aceeasi presiune, iar sangele care ajunge cu presiune mai mare la creier, il face sa elibereze neurotransmitatori care incetinesc bataile inimii.

Ajuta digestia- in timpul inversiei, materiile destinate excretiei traverseaza mai usor valva ileocecala, cate face legatura dintre intestinul subtire si cel gros, ne mai fiind nevoite sa lupte impotriva gravitatiei.

Imbunatateste functiile sistemului limfatic- limfa se deplaseaza in organismul nostru prin contractiile musculaturii corpului. Lipsa activitatilor fizice, determina contractii mai rare si mai greu de realizat, ceea ce creaza o limfa lenesa, care nu mai poate sa identifice si sa elimine in timp util toxinele acumulate; limfa devenind nepuntincioasa in fata aglomerarilor toxice de la nivelul intregului corp.

Imunatateste postura- dupa multi ani in care corpul a stat intr-o postura incorecta, vertebrele din partea superioara a spatelui si a gatului devin sever comprimate si dezaliniate, iar tensiunea musculara nu dispare. Postura incorecta intra intr-un timp scurt in memoria musculara, ceea ce va face foarte dificila reintrarea intr-o postura corecta, iar aceasta va fi de scurta durata. Prin inversie, tensiunea musculara se reduce rapid, iar gravitatia ajuta enorm la alinierea naturala a vertebrelor si a decontractarea musculaturii paravertebrale.

Imbunatateste flexibilitatea si sanatatea coloanei vertebrale-ceea ce mentine flexibila coloana vertebrala, sunt discurile intervertebrale, care  sunt umplute cu un lichid gelatinos, mentinandu-le hidratate, pline, elastice si pregatite sa faca fata flexiunilor corpului si actiunii de tasare generata de vertebre din cauza gravitatiei. Cu timpul, acest lichid se pierde, din cauza gravitatiei. Inversia, este singurul mod prin care discurile se elibereaza complet de actiunea gravitatiei si reusesc sa se rehidrateze.

Read More

Acupunctura ca tratament în suferinţa cervicală

Suferinţa cervicală este larg răspândită în populaţie, mai ales la adulţii de vârstă medie şi la cei în vârstă.

Cauzele acestei suferinţe pot fi variate: spondiloza cervicală, traumatisme, inflamaţii produse de factori de mediu (frig, vânt, umezeală), dureri iradiate din alte zone ale corpului şi altele.

Suferinţa cervicală poate cuprinde dureri, amorţeli, furnicături la nivel de gât, umăr, braţ, uneori cu iradiere până la nivelul degetelor, dureri de cap, ameţeală (vertij) precum şi alte manifestări.

Alături de tratamentele specifice din medicina clasică, acupunctura este foarte utilă în multe cazuri prin scăderea inflamaţiei locale şi generale, scăderea durerii, creşterea mobilităţii.

Un studiu făcut de cercetători de la Spitalul Hubei Hongan de Medicină Tradiţională Chineză pe un lot de 200 de pacienţi cu sindrom cervical trataţi prin acupunctură cu moxibustie a avut o rată de eficienţă totală de 97% şi o rată de recuperare totală de 64% (Li HX&Yhao L.”Efficacy observation on treating 200 cases of cervical syndrome with acupuncture and moxibustion. Clinical Journal of Chinese Medicine.”,2013). Sindromul cervical este produs prin iritarea nervilor cervicali prin diferite mecanisme, iar acupunctura scade această inflamaţie.

Spondiloza cervicală este o cauză principală a suferinţei cervicale. Spondiloza cervicală este o osteoartrită (inflamaţie a oaselor şi articulaţiilor) din zona gâtului. În timp apare o degenerare a oaselor şi articulaţiilor din cauza traumatismelor repetate, poziţiei incorecte etc. Oasele şi articulaţiile afectate pot comprima nervii şi măduva spinării, apărând simptome neplăcute: durere de gât şi umeri, amorţeală, ameţeală, rigiditatea gâtului, slăbiciune musculară şi altele.

He şi colaboratorii (“Treatment observation on the usage of electrical acupuncture and Tiaoci technique to treat CSR. Jilin Chinese Traditional Medicine.”(2008) şi Shao şi colaboratorii (“Treatment observation on the usage of electrical acupuncture on Jiaji acupoints to treat CSR. China TCM Orthopedics Magazine”, 2004) au pus în evidenţă eficienţa acupuncturii cu moxibustie în tratamentul spondilozei cervicale. Acupunctura ca unică terapie a avut o rată de eficienţă de 83,33%, iar adăugând moxibustie rata totală a eficienţei a crescut la 96,67%. S-a constatat o reducere semnificativă a durerii şi amorţelii umerilor şi gâtului, precum şi o restaurare a forţei musculare.

Un alt studiu, Ye şi colaboratorii(“The Clinical Observation on Acupuncture Thermal Moxibustion Combined with Convention Acupuncture in Treatment of Acute Cervical Spondylotic Radiculopathy. Journal of Emergency in Traditional Chinese Medicine”, 2015) a arătat o rată de eficienţă de 92,05% pentru tratarea spondilozei cervicale prin acupunctură cu moxa şi de 81,48% pentru tratamentul doar prin acupunctură. Acest studiu a măsurat nivelurile sanguine ale TNF-alfa, IL1 beta şi IL 6 pentru pacienţi cu spondiloză cervicală. Cei care au primit tratament prin acupunctură au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor sanguine ale acestor citokine, ceea ce arată biochimic scăderea inflamaţiei.

Chen şi colaboratorii (“Controlled Clinical Studies on Treating Neck Cervical Spondylosis with Combination of Point-to-point Auricular Acupuncture along the Skin and Body Acupuncture. Clinical Journal of Chinese Medicine”, 2014) demonstrează progrese clinice excelente pentru 70% dintre pacienţi şi semnificative pentru 26,67% folosind acupunctura corporală în combinaţie cu cea auriculară pentru tratamentul spondilozei cervicale.

În Medicina Tradiţională Chineză se consideră că oasele, nervii şi măduva spinării sunt susţinute energetic de energia rinichilor iar articulaţiile de energia ficatului, de aceea se consideră utilă echilibrarea energetică a acestor organe atunci când se constată modificări patologice ale structurilor nervoase, articulare şi osoase, ca în spondiloza cervicală de exemplu.

De multe ori suferinţa cervicală este dată de pătrunderea factorilor patogeni externi de tip vânt, frig, umezeală, ceea ce blochează anumite meridiane (conform Medicinii Tradiţionale Chineze) producând simptome neplăcute: durere, rigiditate a gâtului, febră, dureri de cap etc. Tratamentul prin acupunctură ameliorează chiar până la dispariţie aceste simptome.

În concluzie tratamentul prin acupunctură este foarte eficient în suferinţa cervicală de diverse tipuri, ca unic tratament sau asociat cu medicina clasică, în funcţie de caz.

Pentru tratament prin acupunctura tel.: 0726679586 dr. Vasilescu Ioana

Read More

Acupunctura ca tratament în suferinţa cervicală

Suferinţa cervicală este larg răspândită în populaţie, mai ales la adulţii de vârstă medie şi la cei în vârstă.

Cauzele acestei suferinţe pot fi variate: spondiloza cervicală, traumatisme, inflamaţii produse de factori de mediu (frig, vânt, umezeală), dureri iradiate din alte zone ale corpului şi altele.

Suferinţa cervicală poate cuprinde dureri, amorţeli, furnicături la nivel de gât, umăr, braţ, uneori cu iradiere până la nivelul degetelor, dureri de cap, ameţeală (vertij) precum şi alte manifestări.

Alături de tratamentele specifice din medicina clasică, acupunctura este foarte utilă în multe cazuri prin scăderea inflamaţiei locale şi generale, scăderea durerii, creşterea mobilităţii.

Un studiu făcut de cercetători de la Spitalul Hubei Hongan de Medicină Tradiţională Chineză pe un lot de 200 de pacienţi cu sindrom cervical trataţi prin acupunctură cu moxibustie a avut o rată de eficienţă totală de 97% şi o rată de recuperare totală de 64% (Li HX&Yhao L.”Efficacy observation on treating 200 cases of cervical syndrome with acupuncture and moxibustion. Clinical Journal of Chinese Medicine.”,2013). Sindromul cervical este produs prin iritarea nervilor cervicali prin diferite mecanisme, iar acupunctura scade această inflamaţie.

Spondiloza cervicală este o cauză principală a suferinţei cervicale. Spondiloza cervicală este o osteoartrită (inflamaţie a oaselor şi articulaţiilor) din zona gâtului. În timp apare o degenerare a oaselor şi articulaţiilor din cauza traumatismelor repetate, poziţiei incorecte etc. Oasele şi articulaţiile afectate pot comprima nervii şi măduva spinării, apărând simptome neplăcute: durere de gât şi umeri, amorţeală, ameţeală, rigiditatea gâtului, slăbiciune musculară şi altele.

He şi colaboratorii (“Treatment observation on the usage of electrical acupuncture and Tiaoci technique to treat CSR. Jilin Chinese Traditional Medicine.”(2008) şi Shao şi colaboratorii (“Treatment observation on the usage of electrical acupuncture on Jiaji acupoints to treat CSR. China TCM Orthopedics Magazine”, 2004) au pus în evidenţă eficienţa acupuncturii cu moxibustie în tratamentul spondilozei cervicale. Acupunctura ca unică terapie a avut o rată de eficienţă de 83,33%, iar adăugând moxibustie rata totală a eficienţei a crescut la 96,67%. S-a constatat o reducere semnificativă a durerii şi amorţelii umerilor şi gâtului, precum şi o restaurare a forţei musculare.

Un alt studiu, Ye şi colaboratorii(“The Clinical Observation on Acupuncture Thermal Moxibustion Combined with Convention Acupuncture in Treatment of Acute Cervical Spondylotic Radiculopathy. Journal of Emergency in Traditional Chinese Medicine”, 2015) a arătat o rată de eficienţă de 92,05% pentru tratarea spondilozei cervicale prin acupunctură cu moxa şi de 81,48% pentru tratamentul doar prin acupunctură. Acest studiu a măsurat nivelurile sanguine ale TNF-alfa, IL1 beta şi IL 6 pentru pacienţi cu spondiloză cervicală. Cei care au primit tratament prin acupunctură au înregistrat o scădere semnificativă a nivelurilor sanguine ale acestor citokine, ceea ce arată biochimic scăderea inflamaţiei.

Chen şi colaboratorii (“Controlled Clinical Studies on Treating Neck Cervical Spondylosis with Combination of Point-to-point Auricular Acupuncture along the Skin and Body Acupuncture. Clinical Journal of Chinese Medicine”, 2014) demonstrează progrese clinice excelente pentru 70% dintre pacienţi şi semnificative pentru 26,67% folosind acupunctura corporală în combinaţie cu cea auriculară pentru tratamentul spondilozei cervicale.

În Medicina Tradiţională Chineză se consideră că oasele, nervii şi măduva spinării sunt susţinute energetic de energia rinichilor iar articulaţiile de energia ficatului, de aceea se consideră utilă echilibrarea energetică a acestor organe atunci când se constată modificări patologice ale structurilor nervoase, articulare şi osoase, ca în spondiloza cervicală de exemplu.

De multe ori suferinţa cervicală este dată de pătrunderea factorilor patogeni externi de tip vânt, frig, umezeală, ceea ce blochează anumite meridiane (conform Medicinii Tradiţionale Chineze) producând simptome neplăcute: durere, rigiditate a gâtului, febră, dureri de cap etc. Tratamentul prin acupunctură ameliorează chiar până la dispariţie aceste simptome.

În concluzie tratamentul prin acupunctură este foarte eficient în suferinţa cervicală de diverse tipuri, ca unic tratament sau asociat cu medicina clasică, în funcţie de caz.

Pentru tratament prin acupunctura tel.: 0726679586 dr. Vasilescu Ioana

Read More

Acupunctura ca tratament în varicocel

Varicocelul primar apare la aproximativ 20% dintre barbaţi şi la 40% dintre bărbaţii infertili. 98% dintre varicocele apar pe partea stângă din cauza anumitor predispoziţii anatomice, dar există şi varicocel pe partea dreaptă sau bilateral. Cel mai adesea este diagnosticat între 15 şi 30 de ani, rar peste 40 de ani.

Dilatarea venoasă este de tip varice, cauzele putând fi genetice, ortostatism prelungit, efort abdominal prelungit (ridicarea de greutăţi, tuse cronică), presiune exercitată de intestinul gros asupra venelor, anumite defecte anatomice.

Varicocelul secundar apare ca urmare a compresiei abdominale a venelor testiculare şi este un semnal de alarmă pentru detectarea unei formaţiuni abdominale patologice.

Refluxul de sânge anormal către testicul alterează în timp funcţiile acestuia prin creşterea presiunii, scăderea oxigenării, acumularea de metaboliţi toxici, creşterea temperaturii scrotale. Testiculul se poate atrofia, pot fi afectate producerea spermei şi nivelul de testosteron ceea ce poate duce la afectarea vieţii sexuale şi a fertilităţii.

Varicocelul se poate dezvolta fără simptome sau pot apărea: durere, senzaţia de greutate sau tracţiune în scrot, afectarea prostatei, tulburări urinare, testicul atrofiat (micşorat). La palpare varicocelul este moale, mobil, descris tipic ca un „ghem de râme” sub pielea scrotului. Unele cazuri de varicocel nu pot fi detectate prin palpare.

Varicocelul se poate corecta uşor chirurgical, spitalizarea este minimă, reluarea vieţii sexuale se poate face destul de rapid, iar fertilitatea creşte după aproximativ 3 luni.

Acupunctura este utilă în tratamentul varicocelului şi complicaţiilor acestuia.

Conform unui studiu clinic randomizat (Andrologia 2016, Kucuk „Randomised clinical trial of comparing effects of acupuncture and varicocelectomy on sperm parameters in infertile varicocele patients”) tratamentul prin acupunctură la pacienţi cu infertilitate primară având varicocel şi anormalităţi seminale este eficient şi are efecte comparabile cu varicocelectomia (intervenţia chirurgicală). Studiul a evidenţiat creşterea semnificativă a motilităţii spermatozoizilor, concentraţiei spermei şi a ratei sarcinilor atât prin acupunctură cât şi prin tratamentul chirurgical, concentraţia spermei fiind mai crescută la cei trataţi prin acupunctură.

Numeroase studii au pus în evidenţă faptul că acupunctura îmbunătăţeşte calitatea spermei, creşte numărul şi motilitatea spermatozoizilor şi are un efect benefic asupra disfuncţiei erectile de origine psihică.

British Acupuncture Council (www.acupuncture.org.uk) susţine următoarele mecanisme de acţiune ale acupuncturii în tratarea infertilităţii masculine:

„-scăderea temperaturii scrotale (Siterman 2009)

 -creşterea microcirculaţiei locale, creşterea diametrului şi vitezei fluxului sanguin în arteriolele periferice (Komori 2009)

 -reducerea inflamaţiei, promovând eliberarea de factori vasculari şi imunomodulatori (Zijlstra 2003)

 -îmbunătăţirea maturării spermei în epididim, creşterea nivelelor de testosteron şi reducerea peroxidării lipidice a spermei (Crimmel 2001)”

Studiile făcute până acum precum şi rezultatele clinice arată eficienţa acupuncturii în tratamentul varicocelului ca unic tratament sau ca terapie asociată.

 

Pentru tratament prin acupunctura tel.: 0726679586 dr. Vasilescu Ioana

Read More

Acupunctura ca tratament în diabetul zaharat

“Diabetul este un sindrom cuprinzând un grup heterogen de tulburări, care pot avea o etiologie diferită, dar care au în comun hiperglicemia, asociată cu tulburări lipidice şi proteice la fel de importante.” Conf. dr. C-tin Ionescu Târgovişte

Diabetul zaharat poate fi de mai multe tipuri, cele mai întâlnite fiind diabetul de tip I şi diabetul de tip II.

Diabetul de tip II este cel mai răspândit în populaţie, reprezentând aproximativ 85% din cazurile de diabet zaharat. El este caracterizat de insulino-rezistenţă şi insulino-deficienţă în proporţii variabile.

Complicaţiile diabetului zaharat de tip II apar pe fondul hiperglicemiei, ce afectează vasele de sânge mari şi mici ducând la îngustarea lumenului acestora. Afectarea vaselor mari creşte riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Afectarea vaselor mici creşte riscul lezării oculare (retinopatia diabetică), renale (nefropatia diabetică), sexuale (tulburări de erecţie la bărbaţi şi de lubrifiere la femei, şi alte disuncţii sexuale la ambele sexe), neurologice (neuropatia diabetică).

În diabet obiectivul de bază pe termen lung este controlul nivelului glicemiei, împreună cu tratarea complicaţiilor bolii. În tratamentul diabetului zaharat de tip II se recomandă controlul dietei alimentare (alimente cu indice glicemic scăzut), exerciţii fizice (care ajută la reglarea greutăţii corporale şi cresc sensibilitatea la insulină), ceaiuri, medicaţie antidiabetică orală şi la nevoie insulină injectabil.

O serie de studii clinice şi experimentale pun în evidenţă eficienţa acupuncturii în tratamentul diabetului zaharat. Prin acupunctură se urmăreşte în diabet armonizarea celor 3 Focare (sau etaje ale corpului): superior-inima şi plămânii, mijlociu-ficatul şi splina, pacreasul, şi inferior-rinichii, precum şi corectarea complicaţiilor bolii sau a altor dezechilibre, după caz.

Un studiu recent (“Acupuncture Treatment of Diabetic Peripheral Neuropathy in an American Indian Community, Bailey şi colab., J. Acupunct. Meridian Stud. 2017) pe un lot de amerindieni cu diabet zaharat de tip II, cu neuropatie diabetică, pune în evidenţă o reducere semnificativă a simptomelor de durere, arsură, furnicături, amorţeală şi alodinie (durere la un stimul care nu ar trebui să o declanşeze).

O altă cercetare pe un lot de diabetici trataţi prin acupunctură şi moxibustie (Wang şi colab., Universitatea de Medicină Chineză Nanjing, “Observation on Clinical Effect of Acupuncture with Warm Acupuncture on Female T2DM Patients of Dual Deficiency of Yin and Yang Syndrome” 2014) arată scăderea nivelului de glucoză în sânge în mod susţinut, sensibilitate la insulină îmbunătăţită şi o refacere a funcţiilor celulelor beta pancreatice (producătoare de insulină).

Un alt studiu, He şi colab., (Systematic Review of Acupuncture in the Treatment of Diabetic Gastroparesis” 2015, Journal of Acupuncture and Moxibustion) demonstrează că acupunctura aduce beneficii superioare pacientului în comparaţie cu două tipuri de medicaţie farmaceutică pentru tratamentul gastroparezei diabetice.

Concluzia acestui studiu este că acupunctura este superioară domperidonei şi cimetidinei pentru îmbunătăţirea apetitului alimentar, reducerea balonării, eructaţiilor, durerii abdominale superioare, a senzaţiei de greaţă şi a regurgitării.

Acupunctura este o terapie care împreună cu tratamentele convenţionale ajută la reglarea glicemiei şi la ameliorarea complicaţiilor diabetului.

Pentru programări la acupunctură telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu

Read More

Acupunctura ca tratament în infertilitate

Infertilitatea este o problemă de sănătate ce afectează un procent îngrijorător de mare din populaţia mondială în epoca în care trăim. Foarte mult timp infertilitatea a fost subiect tabu în societăţile conservatoare, din păcate de cele mai multe ori femeia fiind considerată vinovată şi blamată pentru infertilitatea cuplului. În realitate şi bărbatul poate fi infertil, după unele studii chiar în aproximativ 40-60% din cazuri.

Statistici recente arată că în Romania aproximativ 1 din 6 cupluri este infertil, în Marea Britanie 3,5 milioane de persoane suferă de infertilitate, în SUA 12% din populaţia feminină la vârsta reproducerii este infertilă. În ultimii 50 de ani un procent foarte mare de bărbaţi din întreaga lume a devenit infertil, producerea şi calitatea spermatozoizilor în populaţia masculină la vârsta reproducerii scăzând la jumătate.

Este considerat infertil un cuplu cu viaţă sexuală regulată care nu poate concepe după cel puţin un an de încercări.

            Cauzele infertilităţii sunt: vârsta destul de înaintată la care cuplurile în ziua de azi decid să conceapă un copil (mai ales pentru femeie vârsta înaintată scade foarte mult şansa de a procrea), stresul, poluarea, anumite afecţiuni (defecte anatomice, dezechilibre hormonale, boli), probleme psihologice, stil de viaţă nesănătos (fumat, alcool, obezitate, malnutriţie, subponderabilitate, droguri etc.).

Problemele psihologice legate de infertilitate trebuie rezolvate cu ajutorul unui psihoterapeut competent, componenta psihologică fiind foarte importantă în aceste situaţii, uneori fiind chiar cauza principală a infertilităţii: probleme nerezolvate, traume, relaţia de cuplu, frustrări legate de infertilitate, de pierderea unor sarcini, de atitudinea familiei şi a societăţii în legătură cu aceste lucruri, şi altele.

Este necesară identificarea cauzelor infertilităţii şi corectarea lor în măsura în care este posibil.

Cuplurile care nu reuşesc să conceapă natural recurg uneori la proceduri ca fertilizarea in vitro (IVF) şi inseminarea intrauterină (IUI) care la rândul lor pot avea sau nu succes în obţinerea unei sarcini şi în ducerea ei la termen.

În Orient acupunctura este folosită de câteva mii de ani pentru tratarea multor boli şi dezechilibre fizice şi psihice, printre care se află şi infertilitatea feminină şi masculină. Clinic se obţin rezultate foarte bune prin acupunctură practic fără efecte secundare nedorite, deşi nu toate mecanismele de acţiune ale acesteia sunt pe deplin studiate şi înţelese prin metode ştiinţifice moderne.

Studiile medicale au pus în evidenţă mai multe mecanisme prin care acupunctura este utilă în tratarea infertilităţii:

-reglează nivelurile hormonale (axul hipotalamo-hipofizo-gonadal): producerea de GnRH (hormon eliberator al gonadotropinelor) de către hipotalamus, FSH (hormonul foliculo stimulant) şi LH (hormonul luteinizant) de către hipofiză, şi de estrogen şi progesteron de către ovare, respectiv de testosteron de către testicule.

-scade stresul, anxietatea, depresia, durerea, reglează tensiunea arterială, bronhodilataţia şi alte procese din organism prin eliberarea de neurohormoni (neurotransmiţători): endorfine (printre care şi beta-endorfina), enkefaline, serotonină, dopamină, noradrenalină, adrenalină şi altele. Unele dintre aceste substanţe au atât efecte locale cât şi la distanţă de ace, fiind mai potente decât medicamentele opioide (tip morfină) şi neavând efecte secundare (spre deosebire de medicamentele opioide care au efecte secundare nedorite) în scăderea durerii şi în instalarea unei stări de bine fizic şi psihic.

-scade inflamaţia prin reglarea producerii de ACTH de către glanda hipofiză, ce influenţează producerea de cortizol de către glanda suprarenală, cortizolul fiind un antiinflamator corticosteroidian natural foarte eficient.

-susţine ovulaţia, scade simptomele sindromului de ovar polichistic, numărul şi dimensiunea chisturilor ovariene. Este utilă în tratamentul a numeroase afecţiuni ginecologice.

-creşte cantitatea, calitatea spermei (numărul, structura, motilitatea spermatozoizilor). Tratează disfuncţiile erectile şi multe alte boli ce ţin de sexualitatea masculină.

-creste fluxul sanguin şi microcirculaţia atât la nivelul organelor genitale cât şi în intregul organism, favorizând producerea celulelor sexuale, transportul lor, fecundarea, implantarea şi dezvoltarea unei sarcini sănătoase şi viabile.

-creşte rata de succes a fertilizării in vitro şi a inseminării intrauterine

-echilibrează fizic şi psihic întreaga fiinţă, susţinând sexualitatea, concepţia, sarcina, naşterea, recuperarea după naştere, alăptarea şi toate etapele următoare din viaţa noii familii.

Pentru programări la acupunctură telefon 0726679586 dr. Ioana Vasilescu

Read More

Un copil cara in spate un ghiozdan si jumatate

Cred ca nesanatoasa tendinta de a cara si casa dupa mine in poseta vine din vremurile traumatizante ale ghiozdanelor supradimensionate cu care mi-am facut scoala. Ca manuale, caiete „de clasa” si „de teme”, culegeri, penar, pachet, efecte personale, cartea de citit, naiba stie ce mai caram in spate un graunte jumatate – toate astea ocupa un volum considerabil si cantaresc intr-un mod deloc neglijabil. Nu m-a lamurit niciun medic pan-acum daca cifoza si scolioza pe care teapana le port – si de care imi amintesc clar din clasa a opta, cand nu ma puteau face sa stau dreapta la dans sportiv – sunt provocate de magaoaiele pe care le purtam zi de zi in carca.

Evident, toate astea au ajuns sa aiba, peste ani, un impact foarte slab in sistemul meu de griji Å�i panici, mai ales ca, dupa ani de yoga, pilates Å�i postura autodisciplinata, nu mai stiu ce sunt durerile de spate (mai stiu, uneori, ce sunt durerile de cap cand imi vad cocoasa in poze). Dar, de cand am copil – care a inceput si el sa aiba parte propriul bagaj zilnic, odata cu gradinita – parca-mi sar in ochi ghiozdanele imense de care sunt atasati astia micii si ma gandesc cu groaza cum o sa se curbeze si spatele alui meu odata cu clasa zero. Poate-ar trebui sa-i iau un troller sau un sac din ala de piata, pe roti.

Ai spatele asigurat cu sfaturi de la kineto

Daca tot se apropie momentul in care familiile cu copii intra in vria cumparaturilor pentru noul an scolar, am zis sa ne aruncam mausurile pe sfaturile unui specialist in masura sa ne ghideze spre alegerea corecta a ghiozdanului de copil.

Iata ce spune Nicoleta Ghenakinetoterapeut la centrul KinetoHelp, despre asta:

Lungimea si latimea ghiozdanului. Ghiozdanul nu trebuie sa depaseasca latimea umerilor copilului si, ca inaltime, trebuie sa se opreasca la nivelul soldului atunci cand cel mic este asezat.

Sprijinul ghiozdanului. Odata luat in spate, ghiozdanul trebuie sa se sprijine pe zona lombara a spatelui – este zona cea mai dezvoltata si rezistenta a coloanei vertebrale.

Greutatea ghiozdanului incarcat, masa ghiozdanului nu trebuie sa depaÅ�easca 10-15% din cea a copilului. Asa ca fa o selectie riguroasa a obiectelor din bagaj. Pe de alta parte, io as dosi o culegere mai degraba decat sa-l las fara pachet la gustare.

Bretelele ghiozdanului. Cu cat bagajul este mai voluminos si mai greu, cu atat bretelele trebuie sa fie mai late. Neaparat sa fie reglabile, moi, captusite si, evident, doua. Evita sa-i cumperi un ghiozdan cu o singura bretea sau sa-l incurajezi sa-si poarte ghiozdanul pe un umar – cand o ajunge in nebunia cool din pragul pubertatii.

Materialul ghiozdanului trebuie sa fie usor – altfel, bagajul gol cantareÅ�te el insuÅ�i ceva de speriat – putin rigid, captusit, iar perna din spate sa permita trecerea aerului, ca sa nu transpire saracul copil mai ceva ca la ora de educatie fizica.

Si, nu in cele din urma, ghiozdanul trebuie purtat corect: „(Copilul) sa nu isi aplece umerii in fata, sa stea cu picioarele usor flexate – nu incordate, sa tina ghiozdanul cat mai aproape de coloana”, spune kinetoterapeutul, adaugand ca lucrurile trebuie asezate cu cap si inauntru, nu doar pe-afara: „cu cat sunt mai grele, cu atat trebuie sa fie mai aproape de spate”.

Read More

Cum invingem celulita

Suntem delicate si pasnice, dar celulita o uram cu inversunare! Mai ales in sezonul cald, cand ravnim la rochii si fuste mai scurte, insa aspectul de “piele de portocala” ne impiedica sa le purtam. Vestea buna? O putem tine sub control – ce-i drept, nu fara efort.

Dimineata ne trezim tarziu, nu avem timp sa mancam, ne urcam in masina, ajungem  la birou, “rontaim” diverse, ne petrecem cel mai mult timp pe scaun, iar seara… seara mancam cat putem, apoi a doua zi o luam de la capat!

De cate ori nu ai spus: “Nu am avut timp sa mananc”, “nu am timp sa merg la sala”, “nu am timp de mine”? Asta se poate intelege, dar pe un interval scurt.

In anotimpul rece, majoritatea persoanelor este sedentara, iar din cauza temperaturilor scazute, organismul are nevoie de rezistenta si tindem spre o alimentatie bazata pe grasimi.

Odata cu venirea sezonului cald, kilogramele in plus devin mai evidente si deranjante si ne dorim sa dispara ca prin minune. Ar trebui pus in aplicare un plan bine stabilit, limitat caloric.

Exercitiile de tip aerobic, alergarea, mersul pe jos, jogging-ul, dansul, ciclismul, inotul nu trebuie sa lipseasca de cel putin 3-5 ori pe saptamana, cam 20-60 de minute.

Acestea vor contribui la crearea unui deficit caloric satisfacator, toate vor duce la arderea grasimii subcutanate, la tonifierea musculaturii si la o mai buna rezistenta la efort.

Cum apare celulita

Cand puterea tesutului conjunctiv incepe sa slabeasca, ca urmare a procesului de imbatranire a colagenului si elastinei, celulele adipoase ies din matricea respectiva, iar celulita incepe sa ne dea batai de cap.

Desigur, exista diferente anatomice de la o persoana la alta, cantitati inegale de grasime subcutanata, grosime si densitate diferita de derm si epiderm, de unde si aspectul diferit al celulitei.

Insa nu s-a demonstrat ca exista o anumita predispozitie de aparitie a celulitei. Fumatul, consumul de bauturi alcoolice, cafeaua in exces, pastilele anticonceptionale, stresul, care creeaza dereglari hormonale, sau menopauza pot contribui, de asemenea, la aparitia celulitei.

La fel si pantofii cu toc, hainele foarte mulate, proasta circulatie sau mentinerea corpului in aceeasi pozitie perioade mai lungi. Poate va suna incredibil, dar celulele adipoase isi pot mari volumul de pana la 60 de ori!

Masajele anticelulitice

Masajul si tehnicile de manipulare sunt folosite pentru a spori eliminarea de lichid in zona dermului. Ele nu elimina celulita, dar pot avea un efect temporar de reducere a  aspectului de “coaja de portocala”.

La preadolescente

Uneori, celulita poate avea la baza anumite dereglari hormonale, care apar in jurul varstei de zece ani. Dar pentru fetele de 12-13 ani cu celulita, foarte importanta este si alimentatia corespunzatoare, care sa tina sub control greutatea normala varstei si aceste dereglari.

Sport impotriva celulitei

Beneficiile sportului sunt nenumarate, determinand o buna circulatie a sangelui in organism, intarirea tesuturilor si a musculaturii. Ideal ar fi sa mergi la sala ori sa respecti acasa un program zilnic de exercitii.

De asemenea, poti alege sa iesi in parc, sa alergi, sa mergi pe bicicleta sau, de ce nu, sa uiti de lift si sa folosesti, cu fiecare ocazie, scarile. Teoretic, putem scapa de celulita atat timp cat exista un stil de viata sanatos, o alimentatie bogata in vitamine, fibre, proteine si facand sport regulat.

Informatie

Este foarte importanta alimentatia in timpul cresterii, mai ales in perioada cand corpul trece de la copil la adult. Educatia pe aceasta tema pe care o primim de parinti, de la societate, din media, trebuie sa creasca odata cu varsta.

Cu cat avem mai multa grija de noi la o varsta mai mica, cu atat aparitia celulitei intarzie. Iar la varsta adulta… sport si iarasi sport.

Tipuri de celulita

Celulita fara simptome, dar care, la o analiza microscopica, prezinta usoare schimbari subcutanate in organizarea celulara. Celulita de tip flasc nu se vede cu ochiul liber, dar poate fi observata daca strangem pielea cu degetele, daca stam picior peste picior ori la contractiile musculare.

Celulita compacta este vizibila, uneori putin dureroasa, pielea are aspectul de coaja de portocala, firesc, cu o slaba elasticitate. Celulita fibroasa-edematoasa deja este dureroasa, iar pielea prezinta acei noduli specifici.

La nivelul organismului, putem discuta de retentia de apa si toxine, oxigenarea este defectuoasa, la fel si circulatia limfatica.

Ceaiurile si cremele anticelulitice

Metodele anticelulitice sunt intr-o continua dezvoltare, din ce in ce mai eficiente. De la diferite masaje, impachetari, creme, pana la diverse plante preparate prin infuzare.

Acestea aduc beneficii in tratarea celulitei, ele fiind bune antioxidante si diuretice pentru organism. Totusi, nu trebuie sa uitam sa tratam si cauza, nu numai efectul.

Disfunctii ce favorizeaza si intretin celulita

In acest caz putem discuta despre disfunctii ale limfei, ale aparatului urinar sau circulatiei sanguine, ceea ce duce la incapacitatea de eliminare a toxinelor din organism. Ramase in corp, acestea pot favoriza aparitia celulitei sau imposibilitatea de a o reduce.

Forma corpului si celulita

Exista tipuri de structuri corporale cu caracteristici hormonale si metabolice diferite, unele predispuse la ingrasare si celulita. Tipul andoid este specific unui schelet puternic si bine legat, cu umeri largi, cutie toracica ampla si membre musculoase.

Acest tip produce mai multi hormoni masculini. Tipul ginoid sau conturul de tip para are soldurile si coapsele late, iar dezechilibrul sau hormonal este caracterizat prin dominarea estrogenului fata de progesteron.

Tipul tiroidian, cu o structura osoasa ingusta si membre lungi, este cel mai putin predispus la celulita. Tipul limfatic, asa cum ii spune numele, are un sistem limfatic care nu functioneaza corespunzator, de unde si problema cu retentia generalizata de apa. Grasimea se inhiba in lichidul limfatic si apare celulita severa.

Read More

Cum sa ne detoxifiem corpul si sa il pastram sanatos?

BODY DETOX – sau cum sa ne detoxifiem corpul si sa il pastram sanatos prin exercitii fizice corecte si alimentatie sanatoasa

Fie ca vorbim despre o felie de lamaie intr-un pahar cu apa, un smoothie cu spanac si ananas sau de imaginea unei persoane publice asociata unui produs sau concept, industria detoxifierii a ajuns la apogeu.

Ideea ca exista un antidot perfect care sa ne curete organismul de pacatele fast- food-ului si de efectele bahice, sa ne faca ficatul mai curat si colonul mai sanatos, este o poveste spusa frumos, din pacate, nereala. Din punct de vedere stiintific, detoxifierea se face numai in conditiile unui dependente fizice, cum sunt cele de droguri sau alcool.

Organismul uman, are, in schimb, capacitatea de a se curata de toxine, in mod natural, prin intermediul organelor cu acest rol: ficat, rinichi, plamani, colon si piele. Pentru a-l ajuta, putem sa mancam sanatos, echilibrat si variat, sa facem sport, sa invatam sa ne relaxam, sa consumam alcool moderat si sa renuntam la fumat.

Exista insa cateva alimente prezente in dieta noastra zilnica, care actioneaza in organism, la nivelul celulelor si creierului, la fel ca si opioidele (drogurile care creeaza dependenta), iar eliminarea lor din dieta ne dau aceleasi stari de sevraj, greu de gestionat uneori, fara ajutor specializat. Zaharul si faina alba, doua ingrediente prezente in majoritatea alimentelor pe care le consumam zilnic si al caror consum dezechilibreaza organismul uneori intr-o maniera periculoasa pentru sanatate si greu de reparat.

Etape pentru ajutarea organismului in detoxifierea de zahar si faina alba:

 • Includeti proteine la micul dejun: oua, lactate, quinoa, ciuperci, leguminoase (linte, naut)- proteinele se digera mai incet, pastrand senzatia de satietate pentru mai mult timp.
 • Alegeti grasimile integrale: uleiuri presate la rece, nuci, seminte, avocado. Contrar credintelor uzuale, aceste grasimi nu ingrasa, fiind chiar necesare organismului pentru functionarea optima. Ele ajuta la scaderea colesterolului, scad riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si riscul aparitiei depresiei, pot creste arderile metabolice (uleiul din nuca de cocos presat la rece)
 • Includeti fibre in alimentatie- consumul de fibre ne confera senzatia de satietate pentru mai mult timp, nu cresc nivelul de zahar in sange si ne ofera energie. Fibre sanatoase gasim in fructe, legume, cereale integrale.
 • Consumati carbohidrati complecsi, sanatosi: fructe crude, legume crude sau gatite corect (fierte, la abur, la cuptor), cereale integrale si produse din cereale integrale (paine, paste)
 • In perioada detoxifierii organismului, nu incercati sa inlocuiti zaharul cu indulcitori. Studiile spun ca substitutiile de acest gen nu ne ajuta sa scapam de pofta de dulce.
 • Adoptati schema alimentara zilnica cu 3 mese si 2 gustari; in acest fel nu va mai aparea senzatia de foame, glicemia se va pastra in limite normale si tendinta de a manca alimente procesate cu zahar si faina alba se va diminua
 • Hidratati-va cu 6- 8 pahare de apa in fiecare zi
 • Cititi cu atentie etichetele: cele mai multe produse procesate, cum sunt sosurile, painea, dressingurile, cafeaua aromatizata, contin zahar. De asemenea, zaharul poate aparea pe eticheta sub diferite denumiri: sirop, malt, fructoza, dextroza, glucoza, lactoza, melasa, sucroza, etc.

Exista o serie de alimente care ajuta organele interne (ficatul, rinichii, colonul) sa se detoxifice in mod natural:

 • Anghinarea (bogata in inulina)- are rol ajutator in detoxifierea ficatului
 • Legumele si verdeturile din familia cruciferelor: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, gulii, ridichi, hrean, rucolla, kale- bogate in fibre si substante care ajuta la detoxifierea colonului, ficatului, plamanilor
 • Portocalele- bogate in vitamina C, imbunatatesc functia de detoxifiere a ficatului
 • Lintea si, in general, leguminoasele- sunt bogate in zinc care ajuta procesul metabolic, digestia si ficatul
 • Fulgii de ovaz ajuta la secretia bilei de catre ficat, in acest fel corpul eliminand toxinele acumulate, odata cu excretia
 • Iaurtul grecesc care contine probiotice, faciliteaza digestia si ajuta organismul, pastrand in acest fel colonul curat si facilitand detoxifierea organismului

Beneficiile detoxifierii de zahar si faina:

 • Un nivel crescut de energie
 • Sistemul imunitar este mai puternic
 • Gandire mai clara
 • Beneficii anti- aging
 • O piele mai curata si un par mai puternic
 • Un stomac mai sanatos (fara balonare, gaze, alimente fermentate)
 • Articulatii mai sanatoase (odata cu eliminarea zaharului si fainii din alimentatie, procesele inflamatoare se reduc)
 • Crearea de obiceiuri alimentare sanatoase, cu efecte pe termen lung

Detox muscular

Organismul nostru este proiectat pentru miscare, prin miscarea muschilor, eliminandu-se mai eficient toxinele cu ajutorul sistemului circulator (limfatic si sanguin). Iar daca pompa sistemului circulator este inima, sistemul limfatic nu are o astfel de pompa.

Cateva sfaturi pentru un detox muscular corect:

Dusurile alternative reci-fierbinti stimuleaza circulatia limfei. Aceasta metoda poate sa faca parte din rutina dusului zilnic, sau poate fi facut imediat dupa masajul limfatic sau in orice alt moment al zilei.

Exercitii fizice si de respiratie:

Exercitiile sunt importante in circulatia limfatica. Ele vor ajuta la contractia musculara si astfel vor ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Este indicat sa faci exercitii fizice zilnic timp de 30-40 de minute. Respiratia adanca creeaza de asemenea contractii musculare ajutand circulatia limfatica. Surplusul de oxygen va ajuta la arderea grasimilor si toxinelor, subtiind limfa (dar si sangele). Nu este neaparat necesar sa va faceti timp pentru a respire adanc si incet. La birou, in masina, in timpul dusului sau in timp ce te speli pe dinti, inainte de culcare sau imediat ce te trezesti- toate acestea sunt clipe minunate pentru a respire adanc.

Deoarece exista o concentrare mare de ganglioni limfatici in abdomen, automasajul abdominal ajuta si la procesul de detoxifiere a musculaturii. Masajul stimuleaza ganglionii si musculatura, determinand astfel drenajul limfatic. Chiar daca nu ai posibilitatea de a merge in mod regulat la un masaj profesionist, automasajul poate ajuta foarte mult. Miscarile masajului trebuie sa urmeze circulatia naturala a limfei spre inima. Miscarile sunt lungi si netede. Ai grija sa urmezi si partile laterale ale corpului, a mainilor si a picioarelor.

Exercitiile de respiratie sunt indicate sa fie practicate atunci stai confortabil pe un scaun sau pe jos, cu picioarele incrucisate, cu spatele drept, sau te poti intinde pe spate, cu picioarele indoite (talpile pe sol). Pune palma dreapta in centrul pieptului si palma stanga in centrul abdomenului(pe buric), pentru cateva momente, asculta-ti si simte-ti respiratia naturala. Cand esti pregatit, incepe sa respire din ce in ce mai adanc, dar fara efort. Inhalatia incepe in piept si se termina cu abdomenul, expiratia incepe cu abdomenul si se termina cu pieptul. Continua pentru cateva minute. Cand simti ca ai terminat, ramai in aceeasi pozitie si revino la respiratia naturala. Acest exercitiu poate fi facut in orice moment al zilei. Daca il faci inainte de culcare, te poate ajuta sa ai un somn linistit, daca il faci imediat dupa ce te trezesti, te poate inviora si te poate ajuta sa ai o zi linistita.

Detox articular

Redoarea articulara, reprezinta limitarea miscarilor sau dificultatea de a realiza miscarea unui segment, in toate gradele anatomice. Redoarea articulara este data de aderente, sau retractii musculare. Este o organizare fibroasa a colagenului, care fixeaza planurile articulare si impiedica alunecarea elementelor osoase. Este cauzata de modificari la nivelul tesuturilor moi periarticulare care duc la cresterea rezistentei, la alungirea fibrelor de collagen si a celor musculare. La instalarea unei redori articulare, participa capsula articulara si ligamentele, fascia musculara, tendonul, pielea. Factorul determinant al redorii articulare este lipsa de miscare pe intreaga amplitudine, si/sau perioade prelungite de repaus, perioade de imobilizare, ca urmare a fracturilor si luxatiilor. Redoarea articulara netratata, sau tratata incorect, poate duce la anchiloza, ceea ce e ireversibila.

Masajul terapeutic reda supletea tesuturilor, reduce aderentele si combate redorile articulare. 

Kinetoterapia, ajuta de asemenea in tratamentul functional al redorii articulare, prin realizarea miscarilor sub forma de intindere cu mentinere (stretching).

Stretching-ul reprezinta o modalitate de prelucrare a aparatului locomotor, care implica intinderea riguros controlata, de natura pasiva, activa, combinata a unor grupe musculare. Ea se exprima prin mentinerea/ modificarea unor pozitii pe durate bine determinate, timp in care o parte a musculaturii este intinsa si lucreaza in regim de contractie. Stretching-ul, ca notiune generala, cuprinde toata gama de exercitii de intindere a muschilor, ligamentelor si tendoanelor.
Mecanismul de baza al metodei este punerea in tensiune a muschiului intr-o maniera lenta, fara bruscare si cu mentinerea acestuia o durata data (intre 30 si 60 de secunde) si revenirea tot lenta, progresiva.

Stretching-ul presupune pozitii initiale comode, control psihic, lucru individual, respiratie calma, controlata,  lucru aproape zilnic, o buna incalzire a aparatului locomotor (pana la aparitia transpiratiei).

Ca si beneficii, stretching-ul amelioreaza starea muschilor, articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor, dar si a tesuturilor conjunctive, contribuie la cresterea si dezvotarea  flexibilitatii, vitezei, fortei musculare, rezistentei musculare, mobilitatii articulare, nivelul de coordonare.

Sfaturi:

 • Relaxati-va corpul. Efectuati stretchingul numai dupa ce muschii au devenit elastici prin aplicarea unor exercitii de incalzire
 • Trebuie sa fie utilizat treptat si in sincronizare cu respiratia. Nu este nevoie de actiuni violente sau excesiv de alerte
 • Mariti eficienta tratamentului prin durata pozitiilor
 • Este indicat sa urinati inainte de a incepe
 • Tratamentul zilnic devine mai placut, daca se alcatuiesc programe combinate cu izometria, in functie de scopurile si necesitatile personale

Durata fiecarei pozitii de intindere variaza de la 10 pana la maximum 30 de secunde. In toate cazurile, insa, se impune sa se cunoasca starea muschilor.

Read More

Recuperare medicala prin Kinetoterapie

Practicile de recuperare medicala kinetoterapeutice folosesc miscarea ca si terapie pentru ingrijirea si vindecarea corpului, membrelor si a articulatiilor afectate, fiind deosebit de utile in situatiile in care capacitatea fiziologica de miscare este redusa:

 • In urma evenimentelor traumatice (fracturi, luxatii, rupturi de ligamente, inflamatii ale tendoanelor);
 • In cazul imobilizarii indelungate, datorate accidentelor, interventiilor chirurgicale sau a bolilor;
 • Ca urmare a interventiilor chirurgicale (reconstructii, proteze de sold, umar, bazin);
 • In prezenta patologiilor inflamatorii de natura reumatica (artroza, artrita);
 • In prezenta afectiunilor sistemului nervos central sau periferic.

Kinetoterapia exercita o influenta benefica si asupra activitatii respiratorii, a metabolismului, a circulatiei sanguine, in timpul sarcinii sau post-partum, fiind totodata o metoda pentru prevenirea patologiilor moderne atat in cazul nou-nascutilor, cat si in cazul persoanelor de varsta a treia.

Read More

Tehnicile Kinetoterapeutice, leacul nedureros impotriva durerilor

Tehnicile de reabilitare prin miscare se pot imparti in doua categorii:

 • Kinetoterapia activa, o practica bazata pe executarea activa a exercitiilor, in care pacientii se folosesc de diferite aparaturi medicale fixe sau mobile: spalierele, bicicleta medicala, banda rulanta, mingea, etc.;
 • Kinetoterapia pasiva, practicata in prezenta medicului kinetoterapeut sau fizioterapeut, acesta intervenind pentru mobilizarea pacientului cu ajutorul unor instrumente specifice ori a manevrelor executate manual.

Aceste exercitii pot fi aplicate intregului corp sau diferentiat pe grupe de muschi si au drept scop:

 • Restabilirea bunastarii fizice si mentale a organismului;
 • Stimularea terminatiilor nervoase centrale si periferice;
 • Favorizarea elasticitatii muschilor si a tendoanelor;
 • Stimularea si ameliorarea elasticitatii articulatiilor;
 • Imbunatatirea tonusului muscular, etc.

Read More

Tonifiere cu exercitii de izometrie si stretching

“Ai grija de corpul tau pentru ca este singurul loc unde va trebui sa traiesti”, spune cunoscutul speaker motivational Jim Rohn.

Într-adevar, daca nu te simti bine în corpul tau, nu poti fi fericita, nici sa te simti frumoasa si sanatoasa.

Trebuie sa ai constant grija de corpul tau si sa-i acorzi cea mai mare atentie, mai cu seama dupa sarbatori, când ai petrecut mai mult timp decât de obicei mâncând si lenevind prin casa.

Cea mai mare provocare de frumusete acum este sa revii la silueta de dinainte de Craciun si sa devii din nou activa din punct de vedere fizic. Sigur, dupa atâta pauza e greu sa te reapuci de sport, mai ales cu toata agitatia de început de an, dar cu cât amâni mai mult momentul cu atât îti va fi mai greu sa slabesti.

În plus, lunile de iarna trec repede si imediat e din nou vremea rochiilor si a costumelor de baie si trebuie sa fii în cea mai buna forma fizica.

Ce-ar fi sa slabesti fara sa transpiri alergând sau ridicând greutati? Da, e posibil! Poti sa-ti modelezi silueta si sa-ti tonifici musculatura cu exercitii statice de izometrie si stretching. Nu numai ca nu te fac sa transpiri si sa gâfâi, dar exercitiile statice cresc forta musculara mai rapid si mai intens comparativ cu exercitiile dinamice.

“Izometria se bazeaza pe arderea grasimilor prin mentinerea si prin lucrarea musculaturii fara greutati, adica cu forta proprie”, explica Nicoleta Camelia Ghena, kinetoterapeut la Centrul KinetoHelp.

“În timpul exercitiilor fizice statice, lungimea fibrei musculare ramâne constanta, iar tensiunea musculara atinge valori maxime prin activarea tuturor unitatilor motorii ale grupului muscular respectiv”. Altfel spus, stai pe loc, dar te întinzi, te rotesti si te îndoi în asa fel încât muschii tsi lucreaza la maxim.

În contractia izometrica, forta dezvoltata în muschi este maxima, de aceea exercitiile dureaza putin, câteva secunde, si alterneaza contractia musculara cu relaxarea.

Izometria este un efort de tip anaerob, iar acest tip de efort dezvolta cel mai bine masa musculara, la fel ca si repetarile lente. În plus, exercitiile de izometrie si stretching nu necesita echipament sau aparatura speciala si nu îti solicita articulatiile.

Pe lânga faptul ca subtiaza talia si dau trupului un tonus de invidiat, exercitiile izometrice ajuta la cresterea fortei musculare mai repede si mai intens decât o fac exercitiile dinamice, favorizeaza procesul de crestere si dezvoltare fizica, cresc rezistenta organismului la efort, precum si capacitatea functionala a aparatului locomotor.

Slabesti si te mentii în forma maxima fara efort fizic! Nu-i asa ca suna minunat?

Read More